Skip to content


Ku pami臋ci: VSTS TFS – problem z Data WareHouse

Po upgrade Team Foundation Server do wersji 2008, kt贸ry zosta艂 opisany tutaj. Przez d艂ugi czas z serwerem nie by艂o problem贸w. Developerzy pracowali w spokoju, PMowie robili to co powinni – po prostu bajka:)

Ostatnio w logach zacz臋艂y pojawia膰 si臋 niepokoj膮ce informacje na temat generowanych raport贸w. Raporty z projekt贸w generowane s膮 przez Data WareHouse – warto skorzysta膰 z linka aby dowiedzie膰 si臋 wi臋cej o teorii jego dzia艂ania.

Do prawid艂owego generowania raport贸w WareHouse powinien by膰 uaktualniany na bie偶膮co. Domy艣lnie jego stan jest od艣wie偶any co 1 godzin臋. Do kontroli pracy Data Warehouse s艂u偶y web service dost臋pny tylko z maszyny na kt贸rej jest zainstalowany VSTFS pod adresem: http://localhost:8080/Warehouse/v1.0/warehousecontroller.asmx

Mo偶na za jego pomoc膮 mi臋dzy innymi:

  • zmieni膰 ustawienia: ChangeSetting
  • sprawdzi膰 czy w danej chwili DataWarehouse jest uaktualniany: GetWarehouseStatus
  • uruchomi膰 r臋cznie proces uaktualniania DataWarehouse: Run

W moim przypadku nie da艂o si臋 za pomoc膮 tego web service’u wymusi膰 aktualizacji DataWareHouse.

Sprawdzi艂em kiedy DataWarehouse po raz ostatni by艂 uaktualniony:

SELECT Setting AS LastProcessedTime
FROM [TfsWarehouse].[dbo].[_WarehouseConfig]
WHERE ID = ‘LastProcessTimeStamp’

I niestety by艂o to dawno temu:( W projektowym 偶yciu ka偶dy dzie艅 jest na wag臋 z艂ota.

Rozwi膮zaniem, kt贸re wybra艂em by艂 rebuild ca艂ego Dara WareHouse, rozwi膮zanie ma艂o finezyjne i w moim wypadku d艂ugotrwa艂e (w moim przypadku baza Data WareHouse ma kilkana艣cie GB) jednak to jedyne wyj艣cie. Jak to zrobi膰:

cd C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 2008 Team Foundation Server\Tools

setupwarehouse -rebuild -mturl “http://nazwaVSTFS:8080” -s nazwaSQL -d TFSWarehouse -c wareHouseSchema.xml -a DOMENA\TFSSERVICE -ra DOMENA\TFSREPORTS -edt TfsBuild

Operacja ta usuwa istniej膮c膮 baz臋 TFSWarehouse i tworzy now膮 pust膮 baz臋 jednocze艣nie inicjuj膮c pompowanie jej danymi. Warto pami臋ta膰, 偶e wykonuj膮c t膮 operacj臋 tracimy raporty o projektach kt贸re zosta艂y skasowane.

W moim wypadku zadzia艂a艂o: GetWarehouseStatus zwr贸ci艂 informacj臋: RunningAdapters, czyli DataWarehouse jest uaktualniany.

Po kilku godzinach (tak d艂ugo, bo baza kt贸ra zosta艂a przeanalizowana by wytworzy膰 Data WareHouse jest naprawd臋 du偶a) operacja zosta艂a zako艅czona i raporty mog膮 by膰 ju偶 generowane prawid艂owo.

Co prawda pojawi艂 si臋 problem wynikaj膮cy z konfiguracji SQL Servera, ale nie rzutuje to na ca艂o艣膰 procesu. A co do problemu z SQL to postaram si臋 go opisa膰, bo to ciekawe case study.

藕r贸d艂a:

w艂asne do艣wiadczenia

SetupWarehouse – MSDN

Posted in general, ku pami臋ci, SQL Server, tech, Techblog, TFS, Windows Server.

Tagged with , , , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.



Skip to toolbar